Veleposlaništvo RS Priština /Izredni dogodki /COVID-19 /

Kosovske oblasti so 13. marca 2020 potrdile prva primera bolnikov pozitivnih na COVID-19. Aktualni podatki o številu okuženih na Kosovu so dostopni na: https://kosova.health/en/

15. marca 2020 so bile razglašene in do preklica še vedno veljajo izredne razmere v zdravstvu.

Vsi tuji državljani, ki vstopajo na Kosovo in prihajajo iz držav z visokim tveganjem (po uradnem seznamu Evropskega centra za preprečevanje in obvladovanje bolezni - ECDC), morajo pri vstopu predložiti negativni test RT-PCR, ki ni starejši od 72h in s tem dokazati, da niso okuženi s COVID-19. Pri tem velja načelo vzajemnosti. Ta ukrep velja tudi za slovenske državljane.

 Izjeme od tega pogoja, so naslednje:  

  • v primeru tranzita skozi ozemlje Kosova predložitev negativnega testa ni potrebna. Tranzit je potrebno dokazati, ob tem pa mora potnik pri vstopu podpisati tudi izjavo,   da bo v roku 3h zapustil ozemlje RKS;
  • predložitev negativnega testa ob vstopu na Kosovu se ne zahteva od poklicnih prevoznikov (voznikov), če se upošteva protokol za mednarodni prevoz;
  • predložitev negativnega testa ob vstopu na Kosovu se ne zahteva v primeru organiziranega prevoza z avtobusom ali redno mednarodno tranzitno linijo, če se ob vstopu podpiše izjava, da bodo ozemlje Kosova zapustili v 5h; 
  • tuji diplomati, ki so akreditirani na Kosovu in njihove družine, pri vstopu ne potrebujejo predložiti negativnega testa.
  • oseba dokaže, da je bila cepljenja proti COVID-19.

Tuj državljan, ki ima dovoljenje za začasno ali stalno prebivanje na Kosovu, mora ob vstopu predložiti negativni test RT-PCR,  ki ni starejši od 72h . V primeru, da negativnega testa ne predloži, se mora tuji državljan samoizolirati za 7 dni.

Tujemu državljanu, ki ima termin za zdravljenje v zdravstvenih zavodih na Kosovu, se vstop dovoli, če predloži negativni test TR-PCR, narejen najkasneje 72h pred vstopom na Kosovu, skupaj s potrdilom o dogovorjenem terminu, ki ga izda zdravstvena ustanova.

Kosovski državljani, ki živijo v tujini, morajo ob vstopu na Kosovo predložiti negativni test RT-PCR, ki ni starejši od 72h.

Zbiranje oseb v številu več kot 5 ljudi na javnih trgih, v parkih itd., je prepovedano. Prepovedana so tudi vsa javna srečanja, vključno z družinskimi zabavami. Tržnice z vozili in živalmi so prepovedane na celotnem ozemlju Republike Kosovo.

Predlagamo redno spremljanje pristojnih kosovskih institucij glede novih ukrepov, ki so sprejeti z namenom preprečevanja širjenja koronavirusa COVID-19.

Ukrepi kosovske vlade z dne  5. 4. 2021

Ukrepi kosovske vlade z dne 22.12.2020

Veljajo priporočila fizične distance, higiene in razkuževanja rok. Nošenje mask je tako v zaprtih kot zunanjih prostorih obvezno, prav tako v javnih prevoznih sredstvih (avtobus, taxi, vlak). Potrebno je spremljanje in upoštevanje navodil lokalnih organov.

Laboratoriji, ki so licencirani za opravljanje PCR in seroloških testov so navedeni na spletni strani Ministrstva za zdravje Kosova na TEJ  povezavi.

V Sloveniji se priznajo laboratorijski izvidi PCR testov na COVID-19 iz kosovskih laboratorijev, ki so navedeni na spletni strani Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano.  

Spodaj navedeni kopenski mejni prehodi so odprti.

Merdarë/Merdare, Vërmicë/Vermica, Kulla/Kulina, Hani i Elezit//Elez Han, Jarinjë/Jarinje and Dheu i Bardhë/Bela Zemlja(Konculj), Bërnjak/ Brnjak.

Mednarodno letališče Adem Jashari v Prištini je od 28.6. odprto za redni potniški promet.

V primeru znakov okužbe kosovske oblasti predlagajo klic na številko 038 200 80 800 ali 194, na kateri je mogoče dobiti  nadaljnje informacije in navodila.

Testiranja v primeru suma okužbe s COVID-19 se izvajajo na Infekcijski kliniki v Prištini in v laboratorijih, ki so navedeni na spletni strani Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano.  

Dežurna številka Veleposlaništva za pomoč državljanom Republike Slovenije, ki se nahajajo na Kosovu in potrebujejo nujno konzularno pomoč je +383 (0)49 810 999.

Slovenskim državljanom svetujemo, da upoštevajo priporočila Nacionalnega inštituta za javno zdravje RS (NIJZ) in navodila ter usmeritve lokalnih oblasti na Kosovu (povezave so navedene spodaj). Predlagamo tudi redno spremljanje spletne strani Koronavirus COVID-19 (https://www.gov.si/teme/koronavirus/).

V kolikor se nahajate na Kosovu lahko o tem obvestite Veleposlaništvo RS v Prištini ali izpolnete obrazec na TEJ povezavi.

Konzularne informacije po telefonu +383 38 246 255 so od ponedeljka do četrtka med 15h in 16h. Lahko nam posredujete tudi elektronsko sporočilo na consular.pristina(at)gov.si .

Tistim, ki se odločajo o potovanju v tujino, svetujemo ponoven razmislek o potovanju in preložitev potovanj, ki niso nujna. 

V kolikor potujete z avtom je tranzit do Slovenije možen preko Srbije ali Črne gore ter Hrvaške. Zaradi pogostih sprememb ukrepov tranzitnih držav pri prehajanju mej predlagamo, da redno spremljate spletne strani slovenskih veleposlaništov v tranzitnih državah oziroma nas za informacije kontaktirate preko elektronske pošte consular.pristina(at)gov.si

Mednarodno letališče Adem Jashari v Prištini je odprto od 28.6.2020. Aktualno stanje prihodnih in odhodnih letov je objavljeno na spletni strani www.airportpristina.com . Koristen vir informacij v povezavi z letališčom in njihovimi ukrepi z namenom preprečitve širjenja koronavirusa so objavljeni tudi na FB strani letališča.

Ob vrnitvi v Slovenijo za osebe, ki prihajajo iz Kosova, lahko veljajo določeni ukrepi. Aktualni ukrepi in pogoji za prehod slovenske meje so objavljeni na TEJ povezavi. Za nasvet slovenske Policije v času koronavirusa in prehajanja mej se lahko obrnete na elektronski naslov info.koronavirus(at)policija.si

Za informacije glede karantenskih odločb se lahko obrnete tudi na Ministrstvo za zdravje Republike Slovenije. Več informacij najdete na TEJ povezavi.   

 

Lokalni viri informacij:


Spletna stran in Facebook stran Nacionalnega inštituta za javno zdravje Kosova

Mednarodno Letališče "Adem Jashari" v Prištini

Kosovska mejna policija

Univerzitetna bolnišnica na Kosovu - Klinika za infekcijske bolezni (samo albanski jezik) in njihova FB stran

Urad predsednika vlade Kosova

 

Drugi viri informacij:

Informacije o koronavirusu zbrane na portalu državne uprave GOV.SI

Informacije za potnike na voljo na spletnem mestu Ministrstva za zunanje zadeve RS

•Nacionalni inštitut za javno zdravje RS – NIJZ - Koronavirus (SARS-CoV-2) - ključne informacije

Svetovna zdravstvena organizacija