Veleposlaništvo RS Priština /Izredni dogodki /COVID-19 /

Kosovske oblasti so 13. marca 2020 potrdile prva dva primera bolnikov pozitivnih na COVID-19. Aktualni podatki o številu okuženih na Kosovu so dostopni na: https://kosova.health/en/

Vlada Kosova in kosovsko Ministrstvo za zdravje sta z namenom širenja koronavirusa sprejela številne ukrepe. Trenutno veljavni ukrepi so naslednji:

-  s 4. 5. 2020 je kosovskim prebivalcem nad 16 let dovoljeno dnevno 90 minut gibanja dopoldne in 90 min gibanja popolne, a le za nujne potrebe (npr nakupi živil, zdravil), in sicer v določenem urniku razporejenem na podlagi predzadnje številke osebne identifikacijske številke kosovskega državljana, medtem ko za tuje državljane upoštevajo predzadnjo številko potnega lista.  

- gibanje oseb v paru ni dovoljeno, razen v kolikor gre za spremljanje osebe mlajše od 16 let ali invalida.

- obvezna je uporaba mask oziroma uporaba prekrivala ust in nosu ter upoštevanje 2m razdalje med osebami. Dodatno zdravstveni minister priporoča, da ljudje starejši od 65 let ne zapuščajo svojih domov, razen v nujnih primerih.

- omejena je tudi uporaba avtomobila, in sicer samo za nujne potrebe in za osebe, ki imajo za to posebno dovoljenje. V avtomobilu je lahko le ena oseba, razen v nujnih primerih. Obiski družin, druženja so prepovedani.

- iz tega ukrepa pri omejitvi gibanja so izvzeti določeni gospodarski subjekti, katerih seznam je objavilo ministrstvo ter tisti, ki zagotavljajo blago in storitve in so del dobavne verige za nujne izdelke. Posebna »dovoljenja za promet“ so na voljo tudi ključnemu osebju državnih in drugih institucij. Iz ukrepa so izvzete tudi žrtve družinskega nasilja, ki morajo zapustiti dom in poiskati pomoč.

Kršitve novo sprejetih ukrepov so sankcionirane, in sicer z globo od 1.000 do 2.000 EUR za fizične osebe, in od 3.000 do 8.000 EUR za pravne osebe.Ti novo sprejeti ukrepi veljajo do 18.5. oziroma do njihovega preklica.

- s 4.5. je minister za zdravje odpravil karanteno za občine Vitina, Klina in Mališevo. Pod karanteno ostaja  tako le še občina Peč.   

- od 16. marca 2020 so prekinjene vse letalske povezave iz in na Kosovo, razen vojaških in humanitarnih/zdravstvenih. Izjemoma (z dovoljenjem pristojnega ministrstva) se dovoljujejo prileti letal, na katerih so kosovski državljani in diplomatsko osebje, ki je akreditirano na Kosovu.

- od 14. marca 2020 so zaprte vse kopenske meje za vse osebe, ki želijo vstopiti na Kosovo, razen za državljane Kosova in tiste, ki živijo in delajo na Kosovu. Vse osebe, ki vstopijo na Kosovo morajo po zdravniškem pregledu v karanteno. Osebe so nameščene v karanteno v Študentskem centru v Prištini.

Z namenom omejevanja širjenja virusa so trenutno veljavni tudi naslednji ukrepi (do preklica):

- od 4. 5. 2020 se ponovno odpirajo gradbišča, dovoljeno je opravljanje nepremičninskih storitev, prodaja avtomobilov, delno se odpirajo maloprodajne trgovine, dovoljeno je opravljanje storitev popravil osebnih predmetov in predmetov za gospodinjstvo, odpirajo se svetovalska podjetja.

- omejeno je število strank v prostoru (1 stranka na 8m2).

- zaprtje restavracij, barov, nakupovalnih centrov, wellnesov, tržnic, avto sejmov;

- restavracije, ki imajo posebno dovoljenje pristojnega ministrstva lahko izvajajo le dostavo hrane;

- prepoved izvajanja kulturnih in športnih dejavnosti, zaprtje izobraževalnih ustanov;

- zaprtje parkov, otroških igrišč;

- omejitev gibanja ljudi na odprtih območjih (trgih), razen za lokalno prebivalstvo in za pooblaščene osebe;

- odprte so lahko vse živilske trgovine in točno določene lekarne.

Seznam lekarn, ki so odprte, se dnevno spreminja in so objavljene TU.  

Prebivalcem Kosova je svetovano, da se izogibajo množici, spremljajo ter sledijo navodilom lokalnih organov in strogo upoštevajo higienske previdnostne ukrepe.

V primeru znakov okužbe kosovske oblasti predlagajo klic na številko 038 200 80 800 ali 194, na kateri je mogoče dobiti  nadaljnje informacije in navodila.

Testiranja v primeru suma okužbe s COVID-19 se izvajajo samo na Infekcijski kliniki v Prištini.

Dežurna številka Veleposlaništva za pomoč državljanom Republike Slovenije, ki se nahajajo na Kosovu in potrebujejo nujno konzularno pomoč je +383 (0)49 810 999.

Informacija glede koronavirusa (COVID-19) za slovenske državljane

Slovenskim državljanom svetujemo, da upoštevajo priporočila Nacionalnega inštituta za javno zdravje RS (NIJZ) in navodila ter usmeritve lokalnih oblasti na Kosovu (povezave so navedene spodaj). Predlagamo tudi redno spremljanje spletne strani Koronavirus COVID-19 (https://www.gov.si/teme/koronavirus/).

V kolikor se nahajate na Kosovu obvestite o tem Veleposlaništvo RS v Prištini. Konzularne informacije po telefonu +383 38 246 255 so od ponedeljka do četrtka med 15h in 16h. Prosimo, da nam posredujete tudi elektronsko sporočilo na sloembassy.pristina(at)gov.si, v katerem nam sporočite vaše podatke ter kontaktno številko kjer ste dosegljivi.

Tistim, ki se odločajo o potovanju v tujino, svetujemo ponoven razmislek o potovanju in preložitev potovanj, ki niso nujna. 

Potovanje iz Kosova je zaradi zaprtja mej oteženo. Iz mednarodnega letališča Adem Jashari je  občasno napovedanih nekaj izhodnih letov v Schengenske države, vendar svetujemo, da pred nakupom letalske karte preverite ali imate nadaljno povezavo do najbližjih letališč Sloveniji, to je npr. letališče v Avstriji (Dunaj, Klagenfurt) ali na Hrvaškem (Zagreb), oziroma povezavo z vlakom do mest, ki so v bližini Slovenije (npr. Gradec). Za vkrcanja na letala, ki so namenjena v druge Schengenske države (in ne v državo vašega bivanja), je potrebno imeti potrdila/dokazila o nadaljnem tranzitu do vaše končne destinacije.

Aktualno stanje odhodnih letov je objavljeno na spletni strani www.airportpristina.com (poglejte pod "departures"). Leti so najavljeni tudi na FB strani letališča.

Po dosedanjih informacijah je nakup letalske karte mogoče preko naslednjih spletnih strani: www.airprishtina.com, www.flyksa.com, www.eurokoha.eu.

V kolikor se odločite za nakup letalske karte, nas o tem obvestite najmanj dva dni pred poletom/odhodom, da vam podamo informacije, ki so potrebne, da bo vaše potovanje potekalo nemoteno. V nekaterih primerih morate namreč pridobiti tudi potrdilo, da vam je vkrcanje na letalo sploh omogočeno, zato nas morate, kot že omenjeno, o tem pravočasno obvestiti.

 

Uporabne povezave

 

Lokalni viri informacij:


Spletna stran in Facebook stran Nacionalnega inštituta za javno zdravje Kosova

Mednarodno Letališče "Adem Jashari" v Prištini

Kosovska mejna policija

Univerzitetna bolnišnica na Kosovu - Klinika za infekcijske bolezni (samo albanski jezik)

 

Drugi viri informacij:

Informacije o koronavirusu zbrane na portalu državne uprave GOV.SI

Informacije za potnike na voljo na spletnem mestu Ministrstva za zunanje zadeve RS

•Nacionalni inštitut za javno zdravje RS – NIJZ - Koronavirus (SARS-CoV-2) - ključne informacije

Svetovna zdravstvena organizacija