Veleposlaništvo RS Priština /Izredni dogodki /COVID-19 /

Kosovske oblasti so 13. marca 2020 potrdile prva primera bolnikov pozitivnih na COVID-19. Aktualni podatki o številu okuženih na Kosovu so dostopni na: https://kosova.health/en/

15. marca 2020 so bile razglašene in do preklica še vedno veljajo izredne razmere v zdravstvu.

V  naslednjih občinah veljajo omejitve gibanja med 22:30h in 5h: Priština, Prizren, Peč, Podujevo, Đakovica, Uroševec, Lipjan, Drenas, Vučitrn, Južna Mitrovica, Gnjilane, Kosovo Polje in Štrpce.

Za občine Severna Mitrovica, Zubin Potok, Leposavić in Zvečan v veljavi ostaja omejitev gibanja med 21h in 5h.

V drugih kosovskih občinah ni omejitev gibanja. Predlagamo redno spremljanje pristojnih kosovskih institucij glede novih ukrepov, ki so sprejeti z namenom preprečevanja širjenja koronavirusa COVID-19.

Ukrepi kosovske vlade z dne 28.7.2020.

Ukrepi kosovske vlade z dne 13.7.2020.

Ukrepi kosovske vlade z dne 8.7.2020.

Ukrepi kosovske vlade z dne 5.7.2020.

Ukrepi kosovske vlade z dne 1.7.2020.

Veljajo priporočila fizične distance, higiene in razkuževanja rok. Nošenje mask je tako v zaprtih kot zunanjih prostorih obvezno, prav tako v javnih prevoznih sredstvih (avtobus, taxi, vlak). Potrebno je spremljanje in upoštevanje navodil lokalnih organov.

Pri vstopu na Kosovo vsako osebo pregleda zdravniška ekipa na mejnem prehodu in preveri morebitne simptome okužbe. Državljani Albanije, Srbije, Severne Makedonije, Črne Gore in Bosne in Hercegovine morajo ob vstopu na Kosovo predložiti negativen test na COVID-19 (določene so tudi izjeme ob tega pravila).  

Laboratoriji, ki so licencirani za opravljanje PCR in seroloških testov so navedeni na spletni strani Ministrstva za zdravje Kosova na TEJ  povezavi.

Spodaj navedeni kopenski mejni prehodi so odprti.

Merdarë/Merdare, Vërmicë/Vermica, Kulla/Kulina, Hani i Elezit//Elez Han, Jarinjë/Jarinje and Dheu i Bardhë/Bela Zemlja(Konculj), Bërnjak/ Brnjak.

Mednarodno letališče Adem Jashari v Prištini je od 28.6. odprto za redni potniški promet.

V primeru znakov okužbe kosovske oblasti predlagajo klic na številko 038 200 80 800 ali 194, na kateri je mogoče dobiti  nadaljnje informacije in navodila.

Testiranja v primeru suma okužbe s COVID-19 se izvajajo na Infekcijski kliniki v Prištini. Samoplačniškega testa na okužbo COVID-19 na Kosovu ni mogoče opraviti.

Dežurna številka Veleposlaništva za pomoč državljanom Republike Slovenije, ki se nahajajo na Kosovu in potrebujejo nujno konzularno pomoč je +383 (0)49 810 999.

Slovenskim državljanom svetujemo, da upoštevajo priporočila Nacionalnega inštituta za javno zdravje RS (NIJZ) in navodila ter usmeritve lokalnih oblasti na Kosovu (povezave so navedene spodaj). Predlagamo tudi redno spremljanje spletne strani Koronavirus COVID-19 (https://www.gov.si/teme/koronavirus/).

V kolikor se nahajate na Kosovu lahko o tem obvestite Veleposlaništvo RS v Prištini ali izpolnete obrazec na TEJ povezavi.

Konzularne informacije po telefonu +383 38 246 255 so od ponedeljka do četrtka med 15h in 16h. Lahko nam posredujete tudi elektronsko sporočilo na sloembassy.pristina(at)gov.si.

Tistim, ki se odločajo o potovanju v tujino, svetujemo ponoven razmislek o potovanju in preložitev potovanj, ki niso nujna. 

V kolikor potujete z avtom je tranzit do Slovenije možen preko Srbije ali Črne gore ter Hrvaške. Zaradi pogostih sprememb ukrepov tranzitnih držav pri prehajanju mej predlagamo, da redno spremljate spletne strani slovenskih veleposlaništov v tranzitnih državah oziroma nas za informacije kontaktirate preko elektronske pošte sloembassy.pristina(at)gov.si

Mednarodno letališče Adem Jashari v Prištini je odprto od 28.6.2020. Aktualno stanje prihodnih in odhodnih letov je objavljeno na spletni strani www.airportpristina.com . Koristen vir informacij v povezavi z letališčom in njihovimi ukrepi z namenom preprečitve šrijenja koronavirusa so objavljeni tudi na FB strani letališča.

Ob vrnitvi v Slovenijo za osebe, ki prihajajo iz Kosova, lahko veljajo določeni ukrepi. Aktualni ukrepi in pogoji za prehod slovenske meje so objavljeni na TEJ povezavi. Za nasvet slovenske Policije v času koronavirusa in prehajanja mej se lahko obrnete na elektronski naslov info.koronavirus(at)policija.si

Za informacije glede karantenskih odločb se lahko obrnete tudi na Ministrstvo za zdravje Republike Slovenije. Več informacij najdete na TEJ povezavi.   

 

Lokalni viri informacij:


Spletna stran in Facebook stran Nacionalnega inštituta za javno zdravje Kosova

Mednarodno Letališče "Adem Jashari" v Prištini

Kosovska mejna policija

Univerzitetna bolnišnica na Kosovu - Klinika za infekcijske bolezni (samo albanski jezik) in njihova FB stran

Urad predsednika vlade Kosova

 

Drugi viri informacij:

Informacije o koronavirusu zbrane na portalu državne uprave GOV.SI

Informacije za potnike na voljo na spletnem mestu Ministrstva za zunanje zadeve RS

•Nacionalni inštitut za javno zdravje RS – NIJZ - Koronavirus (SARS-CoV-2) - ključne informacije

Svetovna zdravstvena organizacija