Veleposlani┼ítvo RS Pri┼ítina /Konzularne informacije /Izdaja potnega lista /

IZDAJA POTNEGA LISTA REPUBLIKE SLOVENIJE

Dr┼żavljan Republike Slovenije, ki v tujini stalno ali za─Źasno prebiva ali je v tujini, pa se zaradi zdravstvenih ali drugih upravi─Źenih razlogov ne more vrniti v dr┼żavo, lahko na veleposlani┼ítvu vlo┼żi vlogo za izdajo potnega lista.

Vlogo za izdajo potnega lista vlo┼żi dr┼żavljan, ki je dopolnil 18 let, osebno. Vlogo lahko vlo┼żi tudi dr┼żavljan, ki ┼íe ni star 18 let, pa je sklenil zakonsko zvezo. Za dr┼żavljana, mlaj┼íega od 18 let, vlo┼żi vlogo zakoniti zastopnik.

Potni list se polnoletnemu dr┼żavljanu izda z veljavnostjo 10 let; dr┼żavljanu, ki ┼íe ni dopolnil starosti treh let, z veljavnostjo treh let; dr┼żavljanu, staremu od treh do 18 let, pa z veljavnostjo pet let. Dr┼żavljanu, ki mu ob vlo┼żitvi vloge za izdajo potnega lista zaradi zdravstvenih razlogov, ki so za─Źasne narave, ni mogo─Źe odvzeti prstnih odtisov, se izda potni list z veljavnostjo enega leta.

Vlogi je potrebno prilo┼żiti:
ÔÇó staro potno listino
ÔÇó fotografijo predpisane velikosti, ki ka┼że pravo podobo (podrobnej┼íe informacije: http://www.mnz.gov.si/fileadmin/mnz.gov.si/pageuploads/SOJ/word/PRIMERNA_FOTOGRAFIJA.pdf),
ÔÇó potrdilo o prijavi prebivali┼í─Źa,
ÔÇó 57,00 ÔéČ (PL z veljavnostjo do treh let - otroci do 3. leta); 76,00 ÔéČ (PL z veljavnostjo pet let - otroci od 3. do 18. leta); 115,00 (PL z veljavnostjo 10 let - polnoletni dr┼żavljani)

Prosilci, starej┼íi od 8 let, se morajo na vlogo podpisati. Dr┼żavljanu od dopolnjenega 12. leta starosti pa se na predpisan na─Źin odvzameta tudi dva prstna odtisa, razen v primerih, ko je iz zdravstvenih razlogov mogo─Ź odvzem le enega prstnega odtisa ali ko odvzem prstnih odtisov ni mogo─Ź.

Potna listina za dr┼żavljana, mlaj┼íega od 18 let, oziroma dr┼żavljana, ki ni poslovno sposoben, se vro─Źi zakonitemu zastopniku, ki je vlo┼żil vlogo za njeno izdajo, ali drugemu zakonitemu zastopniku, ─Źe je tako navedel zakoniti zastopnik ob vlo┼żitvi vloge. Potna listina se lahko vro─Źi tudi dr┼żavljanu, ki je ob vlo┼żitvi vloge za izdajo potne listine star 15 let in ve─Ź, ─Źe temu ob vlo┼żitvi vloge ni nasprotoval zakoniti zastopnik. Potna listina se lahko ob predlo┼żitvi pooblastila ali izjave poobla┼í─Źenca o obstoju pooblastila v skladu z zakonom, ki ureja splo┼íni upravni postopek, vro─Źi tudi poobla┼í─Źencu.

Dr┼żavljan mora izro─Źiti pristojnemu organu potno listino najpozneje v 30 dneh, ─Źe:
ÔÇóspremeni kateri koli osebni podatek, ki je vpisan na biografski strani potne listine;
ÔÇóspremeni stalno prebivali┼í─Źe, pa vpis spremembe stalnega prebivali┼í─Źa v potno listino ni ve─Ź mo┼żen;
ÔÇófotografija ne ka┼że ve─Ź njegove prave podobe;
ÔÇóje po┼íkodovana oziroma obrabljena ali ─Źe iz kak┼ínega drugega razloga ni ve─Ź uporabna.

Vpis spremembe stalnega prebivali┼í─Źa

Dr┼żavljan Republike Slovenije mora najpozneje v 30 dneh po spremembi stalnega prebivali┼í─Źa pristojnemu organu predlo┼żiti potno listino za vpis spremembe stalnega prebivali┼í─Źa v potno listino. Dr┼żavljani, ki stalno ali za─Źasno prebivajo na Kosovu, lahko to storijo na Veleposlani┼ítvu Republike Slovenije v Pri┼ítini.

Vlogi je potrebno prilo┼żiti:
ÔÇó potno listino,
ÔÇó potrdilo o prijavi prebivali┼í─Źa na novem naslovu

Vpis spremembe stalnega prebivali┼í─Źa v potno listino je brezpla─Źen.

Pogrešitev, izguba, odtujitev

Dr┼żavljan brez stalnega prebivali┼í─Źa v Republiki Sloveniji mora pogre┼íitev potne listine v tujini naznaniti najbli┼żjemu diplomatsko - konzularnemu predstavni┼ítvu Republike Slovenije v tujini v 30 dneh od pogre┼íitve.

V naznanitvi pogre┼íitve je potrebno navesti resni─Źne podatke o okoli┼í─Źinah pogre┼íitve potne listine in prilo┼żiti kopijo policijskega zapisnika, ki dokazuje, da je bila pogre┼íitev oz. izguba prijavljena policiji. Prosilec za naznanitev izgube oz. pogre┼íitve potne listine se mora izkazati z veljavnim osebnim dokumentom.

Za izdajo novega potnega lista pri prvi pogre┼íitvi (izguba, odtujitev) potnega lista se pla─Źa dvakratna vrednost konzularne takse (razen, ─Źe dr┼żavljan, ki mu je bila odtujena potna listina, doka┼że, da je z njo ravnal z dol┼żno skrbnostjo). Za vsako nadaljnjo pogre┼íitev (izguba, odtujitev) se pla─Źa ┼ítirikratna vrednost takse.

Dr┼żavljanu, ki v obdobju petih let pred vlo┼żitvijo vloge za izdajo potnega lista, izgubi, pogre┼íi ali odtuji dva ali ve─Ź potnih listov, se izda potni list z veljavnostjo enega leta, razen, ─Źe doka┼że, da je s potno listino ravnal z dol┼żno skrbnostjo in je odtujitev prijavil kot kaznivo dejanje pristojnemu organu.

Ve─Ź informacij

glede osebnih dokumentov slovenskih dr┼żavljanov je dostopnih na Dr┼żavnem portalu Republike Slovenije e-uprava