Veleposlaništvo RS Priština /Novice /
07.07.2017  

OBVESTILO o izvedbi zakonodajnega referenduma o Zakonu o izgradnji, upravljanju in gospodarjenju z drugim tirom železniške proge Divača-Koper

da bodo v nedeljo, 24. septembra 2017, med 9.00 in 17.00 po lokalnem času, volišča odprta na naslednji diplomatskih predstavništvih in konzulatih: GK v  Celovcu, GK v Clevelandu, GK v Münchnu, GK v Trstu, GK v Torontu, VP v Atenah, VP v Beogradu, VP v Berlinu, VP v Bernu, VP v Bratislavi, VP v Bruslju, VP v Budimpešti, VP v Buenos Airesu, VP v Canberri, VP na Dunaju, VP V Haagu, VP v Kijevu, VP v Kopenhagnu, VP v Londonu, VP v Madridu, VP v Moskvi, VP v Ottawi, VP v Parizu, VP v Podgorici, VP v Pragi, VP v Sarajevu, VP v Skopju, VP v Tokiu, VP v Varšavi, VP v Washingtonu, VP v Zagrebu in VP pri Svetem sedežu, Vatikanu.

Če ste v tujini le začasno in bi želeli glasovati na diplomatskem predstavništvu ali konzulatu z odprtim voliščem ali bi želeli glasovati po pošti iz tujine, lahko to sporočite Državni volilni komisije, in sicer najpozneje do 8. septembra 2017 do 24. ure.

V primeru, da v tujini stalno prebivate in se glasovanja na diplomatskem predstavništvu ali konzulatu ne morete udeležiti, ali v primeru, da v vaši državi prebivanja ni predstavništva z odprtim voliščem, lahko glasujete po pošti, če pravočasno, in sicer do 8. septembra 2017 do 24. ure, Državni volilni komisiji posredujete obvestilo, da želite glasovati po pošti.

Obrazec obvestila za glasovanje po pošti iz tujine, informacije o možnih načinih uresničevanja volilne pravice ter informacije o diplomatskih predstavništvih in konzulatih z odprtim voliščem lahko najdete na spletnih mestih Državne volilne komisije ter na spletnih straneh diplomatskih predstavništev in konzulatov Republike Slovenije.

Vsem, ki želite glasovati po pošti, svetujemo, da obvestilo o nameri čim prej posredujete Državni volilni komisiji.

 

POMEMBNI ROKI:

do 8. 9. 2017 do 24 ure ima izseljenec (volivec s stalnim prebivališčem v tujini), možnost da sporoči Državni volilni komisiji, da želi glasovati po pošti iz tujine. Rok za oddajo obvestila je prekluziven in velja rok prispetja.

Obrazec dostopen:

http://www.dvk-rs.si/files/files/Obr01_glasovanje_po_posti_izseljenci.pdf

do  8. 9. 2017 do 24 ure ima zdomec (volivec, ki je začasno v tujini, ne glede na to ali ima v tujini prijavljeno začasno prebivališče ali ne), možnost da sporoči Državni volilni komisiji, da želi glasovati po pošti iz tujine ali da želi glasovati na diplomatsko-konzularnem predstavništvu z odprtim voliščem.

Obrazec dostopen:

http://www.dvk-rs.si/files/files/Obr02_glasovanje_po_posti_zdomci.pdf

15. 9. 2017 MNZ pripravi posebne volilne imenike ter jih preda MZZ. Poteka pakiranje in pošiljanje posebnih volilnih na DKP z odprtim voliščem.

20. 9. 2017 do 24 ure, lahko izseljenci sporočijo DVK, da bodo glasovali v RS in sicer na OMNIA voliščih. Rok za oddajo obvestila je prekluziven in velja rok prispetja.

Obrazec dostopen:

http://www.dvk-rs.si/files/files/Obr03_glasovanje_na_voliscu_izseljenci.pdf

Volivci obvestila o načinu glasovanja posredujejo na DVK in sicer to lahko storijo na tri načine:

  • po e-pošti (skenirano zaradi podpisa) na elektronski naslov gp.dvk(at)dvk-rs.si
  • po faxu na številko 00 386 143 31 269
  • po pošti na naslov: Državna volilna komisija, Slovenska cesta 54, SI-1000 Ljubljana, Slovenije

24. 9. 2017 izvedba referenduma. Volišča v tujini bodo odprta od 9.00 do 17.00.