Veleposlaništvo RS Priština /Novice /
29.05.2020  

Obvestilo o delovanju konzularnega oddelka Veleposlaništva Slovenije v Prištini od 1. junija 2020 - do preklica

Angleška različica/English version

Ažurirano januarja 2021

Obveščamo vas, da konzularni oddelek Veleposlaništva Republike Slovenije v Prištini od 1. junija 2020 izvaja naslednje konzularne storitve:

1. Konzularne storitve za slovenske državljane

Od 1. junija 2020 opravljamo vse storitve za slovenske državljane. Konzularno storitev je mogoče opraviti na podlagi predhodne najave in pridobitve termina. Zaprosilo za termin se poda po elektronski poti na consular.pristina(at)gov.si

2. Vročanje v postopkih dovoljenj za prebivanje

Konzularni oddelek bo vabil stranke na vročitev odločitev v postopku izdaje dovoljenja za prebivanje. Stranke bodo kontaktirane preko telefona. Ob tem jim bo podeljen termin, na katerega se morajo zglasiti na veleposlaništvu. V kolikor stranka ne bo dosegljiva na telefonsko številko, bo veleposlaništvo posredovalo pisno vabilo z dodeljenim terminom.

V kolikor stranke nismo kontaktirali po telefonu oziroma ji posredovali pisnega vabila, to pomeni, da na veleposlaništvu ne razpolagamo z dokumentacijo, ki bi jo bilo potrebno stranki vročiti. V tem primeru prosimo, da stranke vsa zaprosila za informacije o tem ali je bila vloga za dovoljenje za prebivanje zaključena oziroma druge informacije o postopku, naslovijo neposredno na upravno enoto v Republiki Sloveniji, ki obravnava vlogo.

3. Zajem prstnih odtisov v postopkih izdaje dovoljenj za prebivanje

Preko zunanjega izvajalca VFS Global je od 1. junija 2020 mogoče pridobiti termin za zajem prstnih odtisov za tiste stranke, ki so bile s strani Upravnih enot, ki vodijo njihove postopke za izdajo dovoljenj za prebivanje v Sloveniji, uradno zaprošene za oddajo prstnih odtisov preko Veleposlaništva RS v Prištini.

V nadaljevanju je opisan postopek za pridobitev termina in oddaje prstnih odtisov:

- Stranka za pridobitev termina pokliče klicni center zunanjega izvajalca VFS Global na telefonski številki 0900 111 22, od ponedeljka do petka, med 8h in 16 uro. Termin je možno pridobiti le s klicem na navedeno številko.

- Stranka se na predpisani termin zglasi v VFS centru, ki se nahaja na "Vicianum C.2.7 - Dumnica Building", Arberi v Prištini. V kolikor se stranka na predpisani termin ne zglasi, mora pridobiti nov termin.

- Stranka mora obveznost zajema prstnih odtisov NUJNO dokazati s kopijo uradnega dopisa pristojne Upravne enote iz Slovenije, ki  za njih vodi postopek za izdajo dovoljenja za prebivanje, iz katerega je  razvidno, da je dotična oseba (ime, priimek, datum rojstva) zaprošena za oddajo prstnih odtisov. Stranka, ki na predpisan termin za zajem prstnih odtisov ne bo prinesla kopije omenjenega dokumenta in to obvezo dokazala, prstni odtisi kljub dodeljenemu terminu ne bodo zajeti. Stranka se mora pri odvzemu prstnih odtisov identificirati z veljavnim potnim listom.

- Taksa VFS Globala za zajem prstnih odtisov je 20 EUR po osebi in se plača na dan termina neposredno pri izvajalcu.


4. Vizumski postopki (viza C in viza D)

Vizumsko poslovanje za kratkoročno bivanje (schengenski vizum C- zasebni obisk, turizem, poslovno,etc) ostaja ustavljeno vse do sprejetja skupne odločitve držav članic EU o ponovni vzpostavitvi vizumskega poslovanja.

V dokumentirano izjemnih primerih (predvsem tistih, kjer je izkazan nacionalni interes) veleposlaništvo vizumsko vlogo lahko sprejme. V kolikor gre za tak primer mora stanka dokumentacijo, ki pojasnuje nujnost potovanja, vnaprej posredovati na consular.pristina(at)gov.si. Če bo veleposlaništvo vlogo sprejelo, bo stranki dodeljen termin za podajo vloge.

Vizumsko poslovanje za dolgoročno bivanje (nacionalni vizum D) -  več TU.

5. Overjanje t.i. "Potrdil o živetju" za upravičence do slovenske pokojnine

Spremenjen postopek, kjer fizična prisotnost stranke ni potrebna, je detajlno opisan TU.

---------------------------------------------

! POMEMBNO OBVESTILO !

Vstop v konzularni oddelek Veleposlaništva RS v Prištini bo dovoljen le osebam, ki imajo termin in ki so ustrezno zaščitene in nosijo obrazno masko. Osebam, ki kažejo vidne znake okužbe, vstop v konzularni oddelek kljub dogovorjenemu terminu ne bo omogočen.

Oseba, ki ima dogovorjen termin, naj se zglasi na veleposlaništvu ob točno predpisani uri.

Zadrževanje in združevanje pred veleposlaništvom ni dovoljeno.

V kolikor se oseba ne bo zglasila na dogovorjeni termin, bo morala ponovno zaprositi za nov termin preko consular.pristina(at)gov.si.

----------------------------------------------

Konzularne informacije se strankam nudijo izključno preko elektronske pošte consular.pristina(at)gov.si ali preko telefona, in sicer, od ponedeljka do četrtka med 15.00 in 16.00 uro na telefonski številki +383 38 246 255.  

----------------------------------------------

Spremembe v delovanju konzularnega oddelka bodo objavljene v ločenih objavah. Vabljeni k spremljaju TU.