Veleposlaništvo RS Priština /Novice /
19.05.2022  

20. MAJA PRAZNUJEMO PETI SVETOVNI DAN ČEBEL

Ljubljana, 18. 5. 2022 –  V petek  bo Slovenija in z njo ves svet petič obeležila svetovni dan čebel, ki ga je Generalna skupščina Organizacije združenih narodov (OZN) razglasila 20. decembra 2017. Glavni namen svetovnega dne čebel je ozaveščanje svetovne javnosti o pomenu čebel in ostalih opraševalcev za človeštvo, v luči prehranske varnosti in globalne odprave lakote ter skrbi za okolje in biotsko raznovrstnost.
Osrednja tema letošnje obeležitve svetovnega dne čebel so mladi in čebelarstvo. Slovenija, kot pobudnica razglasitve svetovnega dne čebel, želi v letošnjem letu, ko je evropsko leto mladih, pozornost nameniti mladim, ki bodo skrbniki planeta in se soočali z vedno večjimi izzivi tudi na področju preskrbe s hrano in varovanja okolja. Zato se morajo mladi zavedati tudi pomena opraševalcev, njihove zaščite ter učenja veščin čebelarjenja, ki se pomembno prenašajo iz roda v rod. Za prihodnost čebelarstva je prenos znanja izjemno pomemben. Čebelarstvo omogoča tudi nova, t.i. zelena delovna mesta, nove priložnosti čebelarskim družinam, kmetijam za razvoj čebelarskega turizma, razvoj izdelkov z dodano vrednostjo itd.
Tudi letos bodo v teh dneh potekali številni dogodki v Sloveniji in po svetu. Največji dogodek v Sloveniji bo potekal v Dolenjskih Toplicah, 19. čebelarski praznik, ki ga organizira Čebelarska zveza Slovenije in ki se ga bo udeležil tudi lanskoletni prejemnik nagrade zlata čebela prof. Lucas Alejandro Garibaldi iz Argentine.
Osrednji mednarodni dogodek organizira Organizacija Združenih narodov za prehrano in kmetijstvo (FAO). Avdio vizualna konferenca bo letos posvečena pospešenemu upadanju raznolikosti opraševalcev.
Poleg omenjenih dogodkov bo v petek potekala tudi druga podelitev mednarodne nagrade zlata čebela, ki je najvišja nagrada Republike Slovenije za izjemne dosežke na področju zaščite čebel in drugih opraševalcev ter osveščanja o njihovi vlogi za človeštvo in za planet.
Številne aktivnosti in dogodke tudi letos pripravljajo diplomatsko-konzularna predstavništva Republike Slovenije v tujini, ki so osrednje točke informiranja in spodbujanja tudi tuje javnosti o pomenu opraševalcev.

PREGLED POMEMBNEJŠIH DOGODKOV V OKVIRU 5. SVETOVNEGA DNE ČEBEL
Četrtek, 19. 5. 2022
10:00 Predaja čebelnjaka Osnovni šoli Korena
Državni sekretar mag. Aleš Irgolič se bo udeležil predaje čebelnjaka Osnovni šoli Korena v Dupleku. Čebelnjak bodo predali veleposlaniki Nizozemske, Belgije in Luksemburga. Slednji so se v dogovoru s Čebelarsko zvezo Slovenije odločili, da postavijo učni čebelnjak s panji in tremi čebeljimi družinami na lokaciji čebelarskega krožka, ki deluje v sklopu Čebelarskega društva Pobrežje Duplek. Donacija je mišljena kot znak praznovanja 30 let prijateljskih odnosov med Slovenijo in državami Beneluksa.
Lokacija: Osnovna šola, Zgornja Korena 32, Zgornja Korena

Petek, 20. 5. 2022
13:00 Dogodek FAO
Organizacija Združenih narodov na za prehrano in kmetijstvo (FAO) vsako leto organizira osrednji dogodek za obeležitev svetovnega dne čebel na mednarodni ravni. Letos organizirajo avdio vizualno konferenco z naslovom »Angažirajmo se za čebele: praznovanje raznolikosti čebel in sistemov čebelarjenja«. Več informacij o dogodku in možnosti spremljanja dobite TUKAJ.

16:00 Podelitev mednarodne nagrade »Zlata čebela 2022«
Minister dr. Jože Podgoršek se bo udeležil druge podelitve nagrade zlata čebela. Tema letošnje podelitve je ohranjanje čebel in drugih opraševalcev. Letošnji prejemnik nagrade Zlata čebela bo izbran med 12 kandidati. Prejemnika nagrade bo, v skladu z zakonskimi določili, razglasil predsednik Odbora za podelitev nagrade Zlata čebela, nagrado s plaketo pa bo nagrajencu podelil, po pooblastilu predsednika Republike Slovenije, predsednik Državnega sveta Republike Slovenije g. Alojz Kovšca.
Dogodek bo mogoče spremljati tudi prek video povezave.

Lokacija: Državni svet Republike Slovenije, Šubičeva ulica 4, 1000 Ljubljana

Sobota, 21. 5. 2022

11:00 19. čebelarski praznik

Državni sekretar mag. Aleš Irgolič se bo udeležil osrednje obeležitve svetovnega dne čebel na nacionalni ravni, ki bo potekala v okviru 19. čebelarskega praznika. Ta vsako leto poteka na soboto, ki je najbližje 20. maju, skupaj s tradicionalnim čebelarskim praznikom, ki se je praznoval že pred razglasitvijo svetovnega dne čebel. Dogodek organizira Čebelarska zveza Slovenije.

Lokacija: Dolenjske Toplice

Več informacij: