Ambasada e Republikës së Sllovenisë ne Prishtinë /Lajme /

Lajme

23.05.2022  

Në Ditën Botërore të Bletës sivjet, vëmendje të veçantë i kushtojmë të rinjve

Lubjanë, 20 maj 2022 – ne ketë vit shënohet Dite e pestë Botërore të Bletës, e cila u shpall nga Asambleja e Përgjithshme e Kombeve të Bashkuara me iniciativën e Sllovenisë më 20 dhjetor 2017. Në Vitin Evropian të Rinisë, festimi i këtij viti i kushtohet të ardhmes së bletaria e të rinjve në këtë.

Në Vitin Evropian të Rinisë, ne i kushtojmë vëmendje të veçantë rëndësisë së transferimit të njohurive dhe ndërgjegjësimit të të rinjve për rëndësinë e pjalmuesve, mbrojtjen e tyre dhe mësimin e aftësive të bletarisë. Sllovenia prej shumë vitesh i kushton vëmendje të veçantë ndërgjegjësimit të të rinjve për rëndësinë e bletëve dhe bletarisë, duke përfshirë edhe mëngjesin vjetor tradicional slloven, të cilin e përgatisim me partnerë në vende të botës. Ne duam që interesi për bletarinë dhe aktivitetet e bletarisë të rritet diku tjetër, si në Slloveni, veçanërisht tek të rinjtë.

Bletët dhe pjalmuesit e tjerë ofrojnë një nga shërbimet më të rëndësishme të ekosistemit, i rëndësishëm për funksionimin e ekosistemeve natyrore dhe bujqësore, pra për prodhimin e ushqimit dhe biodiversitetin. Roli i tyre i pazëvendësueshëm në video konsiderohet nga bletarët e rinj nga e gjithë bota dhe nxjerr në pah rolin e tyre kyç në prodhimin e besueshëm të ushqimit, lidhjen me natyrën dhe ruajtjen e jetës në Tokë.
Festimi vjetor i Ditës Botërore të Bletës është një prioritet i rëndësishëm i Sllovenisë brenda dhe jashtë vendit, me të cilin ajo përpiqet të promovojë rëndësinë e bletëve dhe pjalmuesve të egër dhe bën thirrje për forcimin e aktiviteteve për ruajtjen e tyre.
Organizata e Kombeve të Bashkuara për Ushqimin dhe Bujqësinë aktualisht po organizon një ngjarje të veçantë virtuale të quajtur Mbrojtja për Bletët: Festimi i Diversitetit të Bletëve dhe Sistemeve të Bletëve.