Veleposlaništvo RS Priština /Novice /
07.06.2021  

Spremenjeni pogoji za vstop v R.Slovenijo za osebe, ki prihajajo iz Kosova

Vlada Republike Slovenije je izdala Odlok o spremembah in dopolnitvah Odloka o določitvi pogojev vstopa v Republiko Slovenijo zaradi zajezitve in obvladovanja nalezljive bolezni COVID-19. Odlok začne veljati 5. junija in velja do vključno 13. junija 2021.


Odločeno je bilo, da se Kosovo ne nahaja več na rdečem seznamu. To pomeni, da lahko vstopite v Slovenijo brez napotitve v karanteno, a morate pri tem predložiti dokaz, da ste pred vstopom najmanj 5 dni neprekinjeno prebivali na Kosovu.

Olajšava pa je za tiste, ki zapustijo Slovenijo in se vanjo vrnejo prej kot v petih dneh: po vrnitvi z varnih območij jim ni treba priložiti dokazila o neprekinjenem petdnevnem bivanju, ampak le dokazilo za obdobje, ko niso bili v Sloveniji. Za tistega, ki ne predloži ustreznih dokazil, pa se šteje, da prihaja z območja na rdečem oziroma temno rdečem seznamu. Pogoji za vstop oseb iz rdečih območijo so navedene na TEJ povezavi.

Informacije in pojasnilo glede tranzita čez ozemlje Slovenije v drugo državo in predhodnih dovoljenj za tranzit.

Za čim bolj enostavno potovanje v Slovenijo je Policija pripravila aplikacijo Vstop v Slovenijo. Namenjena je potnikom, ki potujejo v našo državo ali vstopajo z namenom tranzita čez ozemlje Slovenije. Uporaba aplikacije ni obvezna.

Ob vstopu v Slovenijo na zunanji schengenski meji za državljane tretjih držav veljajo omejitve nenujnih potovanj.